Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

In Naam Der Waarheid (de Brakke Grond)

24 February 2021

€10

Wegens de maatregelen rondom Covid-19 is dit gastprogramma verplaatst naar 24 februari. We weten op dit moment niet of er publiek aanwezig mag zijn, daarom is er gekozen voor een livestream.

Wat verstaan we in deze sterk geïnformatiseerde tijd onder waarheid? Is waarheid meervoudig? Wat zijn de obstakels in de zoektocht naar waarheid? Moet waarheid per definitie toetsbaar zijn? Is fake news gevaarlijk voor de democratie

Dat zijn de vragen die aan de basis liggen van deze docu-voorstelling van Theater Malpertuis en Victoria Deluxe, die gemaakt wordt n.a.v. de 200ste verjaardag van de Nederlandse schrijver Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwers Dekker). Van Multatuli is geweten dat hij zich fel kantte tegen allerlei vormen van machtsmisbruik en misleiding van het volk. De waarheid stond voorop, en dat mocht ook luid verkondigd worden.

We zijn 200 jaar verder en de waarheid staat opnieuw heel erg onder druk. We beleven de terugkeer van de grote stelligheid: van een manier van denken en spreken die zich onttrekt aan elke vorm van toetsing en kritiek. Fake news en manipulatieve verdraaiingen… het zijn dagelijkse tools geworden.

In deze voorstelling vraagt acteur en levenskunstenaar Peter De Graef zich af hoe rationele en spirituele waarheid zich tot elkaar verhouden? Multatuli’s ‘Japanse steenhouwer’ geeft inspiratie. Victoria Deluxe laat jongeren aan het woord in een videoportret en deBuren introduceren een nieuwe, beloftevolle auteur omtrent het thema. De belangrijkste bijdrage komt van twee waarheidssprekers die een persoonlijke rede brengen over de waarheid die zij willen verdedigen en delen met het publiek.

Voor Brakke Grond zijn dat Thijs Lijster en Alicija Gescinska.

Thijs Lijster (1981) is als universitair docent kunst- en cultuurfilosofie verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen, en als postdoc onderzoeker aan het Culture Commons Quest Office van de Universiteit van Antwerpen. Zijn essaybundel De grote vlucht inwaarts . Essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld (Bezige Bij) werd genomineerd voor de Socrates wisselbeker en bekroond met de KANTL Essayprijs 2018. In 2019 verschenen de essaybundel Kijken, proeven, denken. Essays over kunst, kritiek en filosofie (Bezige Bij) en het pamflet Verenigt U! Arbeid in de 21e eeuw (Prometheus). Hij publiceert verder regelmatig in kranten en tijdschriften als De Groene Amsterdammer, Filosofie Magazine en Metropolis M.

Alicja Gescinska (1988) werd geboren in Polen maar vluchtte met haar ouders naar België. Deze ervaring heeft haar persoonlijkheid en werk gevormd. Ze studeerde moraalwetenschappen in Gent alvorens te doctoreren en te publiceren. Onder haar werken bevinden zich romans zoals Een soort van liefde (2016) en filosofische essays, onder andere Thuis in muziek: Een oefening in menselijkheid (2018). Ook presenteerde ze Wanderlust op Canvas, waar ze filosofische gesprekken voert met haar gasten.

Met dank aan Literatuur Vlaanderen, Taalunie, Nederlands letterenfonds, Multatulihuis Amsterdam en de Brakke Grond

Details

Date:
24 February 2021
Cost:
€10
Event Tags:
View Event Website

Organiser

De Brakke Grond
View Organizer Website