- This event has passed.
Bruno Taut – De Fantasie Voorbij (Goethe-Institut Amsterdam)
6 March 2021 - 31 May 2021
In Nederland kennen we Bruno Taut (1880-1938) misschien nog wel het beste door de kleurrijke Regenboogbuurt in Almere, een hommage aan de grote Duitse architect en stedenbouwkundige die aan het begin van de twintigste eeuw verantwoordelijk was voor soortgelijke baanbrekende, bontgekleurde arbeiders- en stadswijken, zoals het beroemde Gartenstadt Falkenberg in Berlijn en Das Bunte Magdeburg. De invloed van deze creatieve sleutelfiguur van de Duitse avant-garde, die zich graag liet inspireren door de natuur, is tot op de dag van vandaag en wereldwijd immens. Vier volkswijken in Berlijn die hij ontwierp staan nu op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Na de Reichtagsbrand in 1933 moest Taut vluchten voor de nationaalsocialisten en belandde hij via Rusland in Japan. De prachtige gebruiksvoorwerpen die hij er maakte van natuurlijke materialen waren en zijn nog altijd een grote inspiratiebron voor de toenmalige en huidige generatie Japanse toparchitecten. Zo beschouwt de wereldvermaarde Kengo Kuma, een van de architecten van het Olympisch Stadion voor Tokio 2020, hem als een belangrijk voorbeeld. Ook in Turkije, waar hij zijn laatste levensjaren sleet, liet Taut zijn sporen na. Hij werkte er voor president Kemal Atatürk, gaf er les aan de kunstacademie en ontwierp indrukwekkende monumenten en gebouwen.
In Bruno Taut – De fantasie voorbij komen al deze facetten en veel meer aan de orde. Beroemde, inventieve gebouwen en wijken, zoals het Keulse Glashaus Pavillon, de Hufeisensiedlung en Onkel Toms Hütte in Berlijn, zijn er met internationale bruiklenen, maquettes, foto’s en bouwtekeningen te bewonderen, evenals vele interieurs en gebruiksvoorwerpen. Taut was een totaalkunstenaar die ook tekende, decors ontwierp en scenario’s voor film en theater schreef. Ook dat aspect komt in de expositie aan de orde. En natuurlijk zijn band met Nederland. Taut was immers een groot bewonderaar van zowel De Stijl als de Amsterdamse School, met name Michel de Klerk, de architect van Het Schip. Het Amsterdamse museum is dan ook de uitgelezen plek voor deze inspirerende tentoonstelling met een uitgebreid themaprogramma.
Prijs: € 15,00 | met korting: € 5,00 / 5,50 / 7,50 | Museumkaart / I amsterdam City Card / BankGiro Loterij VIP-Kaart / Kinderen 0-4 jaar: gratis
+31 20 6868595
info@hetschip.nl