Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Polygnota: La llamada al vacío, Clara Schumman y Elena Romero (Instituto Cervantes)

28 January 2021 @ 17:00 - 18:00

Free

Werk: Trio en Sol m. Op.17 (1846)
Componist: Clara Schumman
Werk: Divertimento (1983)
Componist: Elena Romero
Werk: Fantasía española (1952)
Componist: Elena Romero

Trío L’appel du vide

Clara Wieck (1819-1896), beter bekend als Clara Schumann, was een Duitse pianiste, componist en pianolerares. Haar carrière was de sleutel tot de verspreiding van de composities van haar echtgenoot, Robert Schumann. Ze wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande pianisten van het romantische tijdperk, en heeft veel invloed gehad tijdens haar 61-jaar durende concertcarrière. Hierbij veranderde ze het formaat en het repertoire van de pianovoordrachten als uitingen van virtuositeit naar programma’s voor serieuze werken. Ook componeerde ze solo pianostukken, een pianoconcert (op. 7), kamermuziek, koorstukken en liederen. Clara zou zelf te maken krijgen met de vooroordelen die al deel uitmaakten van haar eigen denken: “Er was een tijd dat ik dacht dat ik creatief talent had, maar dat idee heb ik opgegeven; een vrouw zou niet het verlangen moeten hebben om te componeren: als niemand het heeft kunnen doen, waarom ik dan wel?” schreef Clara kort voordat ze trouwde met Robert Schumann (Beer, 2019).

Elena Romero Barbosa (Madrid, 1907 – 1996) was pianiste, componist, muzieklerares en dirigent van een Spaans orkest. Ze was de eerste vrouwelijke dirigent van een groot symfonieorkest in Spanje. Ze begon als kind haar muzikale opleiding bij haar moeder en studeerde later compositie aan het Real Conservatorio Superior in Madrid bij Joaquín Turina en Julio Gómez, en vervolgde haar studie voor dirigent bij Ataúlfo Argenta.

Trío Lappel du vide ontstond in 2019 uit de ontmoeting van drie muzikanten uit verschillende delen van Spanje op het HKU Conservatorium in Utrecht. De groep heeft als doel muzikale werken die (onverdiend) ondergewaardeerd of ondermijnd werden, naar buiten te brengen, zoals het immense werk van vrouwelijke componisten, onder wie velen tot zwijgen zijn gebracht alleen omdat ze vrouw zijn. Momenteel volgt het Trio zijn opleiding bij docenten als Sebastian Koloski, Elizabeth Perry en Carl van Reenen aan het HKU Conservatorium in Utrecht.
Musici: Ana Márquez González (violín), Elisenda Fusté Forès (cello), Marc Giné Pedrocchi (piano)

Deze concertreeks, Polygnota de Tebas, dankt zijn naam aan de eerste professionele vrouwelijke musicus in de geschiedenis.

Details

Date:
28 January 2021
Time:
17:00 - 18:00
Cost:
Free
Event Tags:
View Event Website

Venue

Instituto Cervantes (Utrecht) – Salón de Actos / Conferentiezaal
Domplein 3
Utrecht, 3512JC Netherlands
+ Google Map

Organiser

Instituto Cervantes
View Organizer Website