home stuur email print pagina
 
 
  d dsdd
sads
 
 
     
         
 
   
 
sadas
AFGESLOTEN PROJECTEN
weqw They do (not) know I am gay

Debat en tentoonstelling
woensdag 3 augustus, 19.00 - 21.00 uur in het Stadhuis, Amstel 1, Amsterdam.

Sprekers in het debat zijn:
Frank van Dalen (voormalig voorzitter van COC Netherland en voormalig organisator van Amsterdam Gay Pride,  gemeenteraadslid voor de VVD in Amsterdam), Erwin Olaf (fotograaf en winnaar Johannes Vermeerprijs), Sam Havadtoy (Hongaars-Amerikaanse kunstenaar en eigenaar van Gallerie 56) en Klaus Bondam (Deense acteur en politicus, directeur van het Deens Cultuur Instituut/ Benelux, bekend van de film Festen).

Verder namen kunstenaars uit Roemenië, Polen, Oostenrijk , Litouwen, Italië, Tsjechië, Oostenrijk en Israel via skype deel aan de discussie.

Lees hier het verslag (pdf, Engelstalig).

 

Deze avond is georganiseerd in het kader van LGBT-dilemma's (lesbian, gay, bisexueel en transgender) in het huidige Europa en de rol van 'gay kunst'.

 

Dit is een initiatief van gemeente Amsterdam, Pro Gay en EUNIC Netherlands.

 weqw Europese dag van de talen
26 september 2012
Sinds 2001 is 26 september de dag die in het teken staat van de Europese talen. Europa heeft een schat aan talen: 23 officiële EU-talen, meer dan 60 Europese regionale talen en minderheidstalen, en nog allerlei talen uit andere landen en werelddelen. Juist om die enorme taalkundige rijkdom onder de aandacht te brengen, hebben de Europese Unie en de Raad van Europa in 2001 het initiatief genomen tot een Europees jaar van de talen. 
Die dag heeft drie doelen: iedereen bewust maken van de rijkdom aan talen in Europa, de culturele en taalkundige verscheidenheid stimuleren, en iedereen aanmoedigen om, zowel op school als daarbuiten, vreemde talen te leren.
 
Een feestelijke dag in alle talen
We mogen die nobele doelstellingen niet vergeten, maar 26 september is natuurlijk ook gewoon een goede gelegenheid om te feesten. Ieder jaar wordt er die dag in heel Europa van alles georganiseerd om de talenrijkdom te vieren: voorstellingen, kinderactiviteiten, muzikale spelletjes, talencursussen, uitzendingen op radio en tv, lezingen… noem maar op!
 
EUNIC-Netherlands, European Union National Institutes for Culture, besteedt hier aandacht aan door een middag lang kinderen van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag kennis te laten maken met verschillende Europese talen.
 
11 talen staan op het programma, niet alleen de grote Europese talen zoals Frans, Duits en Spaans maar ook talen uit kleinere taalgebieden zoals Maltees en Deens en de in Nederland minder bekende talen zoals Tsjechisch en Hongaars.
Meer informatie: www.europeesplatform.nlweqw Debat vrouwelijke kunstenaars
Internationale Vrouwendag is de actiedag van de vrouwenbeweging, jaarlijks op 8 maart. Dit jaar organiseert EUNIC een dabatavond met kunstenaressen uit verschilende Europese landen. Zij bespreken hun visie op kunst en de rol van vrouwelijke kunst in het bijzonder. Jolande Prins (NL) gaat in gesprek met Margret Wibmer (AT, zie foto), Leny Aardse (CZ), Angela Serino (IT), Madalina Florea (RO), Karin Spaink (NL) and Naomi Yoeli (IL) over hun positie als vrouwelijke kunstenaar in onze maatschappij. Na het debat is er een borrel en presenteren de kunstenaressen hun werk. Het (Engelstalige) debat zal plaatsvinden op 8 maart in Maison Descartes, Vijzelgracht 2A, 1017 HR Amsterdam. Aanvangstijd 19.30 uur, toegang gratis. Zie ook het persbericht, download de uitnodiging, of neem contact op met Maison Descartes.


weqw Europese cultuur en de toekomst

Dinsdag 17 April 2012, 19:30 uur, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, toegang is gratis, reserveren via Maureen.vervloesem@brakkegrond.nl

Wat wil de Europese Commissie bereiken met het nieuwe EU programma Creative Europe (2014-2020)? De Commissie stelt voor het budget voor cultuur te verhogen met 37%. Hoe realistisch is dit in deze tijd van bezuinigingen? Wat betekent het programma voor de lidstaten en voor Nederland in het bijzonder? Over deze vragen gaat Ann Branch (Europese Commissie, hoofd Unit Cultuurprogramma) in gesprek met Britta Böhler (oud-senator voor Groen Links). De kunst- en cultuursector zit in zwaar weer. De legitimiteit van overheidssubsidies staat in veel Europese landen ter discussie nu de sector niet langer ingezet hoeft te worden om ‘het Westen’ te verdedigen tegen het ‘Oostblok’ en vice versa.
Vervolgens modereert Britta Böhler een discussie met Joop Daalmeijer (voorzitter van de Raad voor Cultuur in Nederland), Donato Giuliani (Adjunct - Directeur Regionale Initiatieven Nord-Pas de Calais), Pal Hatós (directeur Balassi Bálint, Hongaars Cultuur Instituut in Boedapest) en Barbara Kisseler (wethouder cultuur in Hamburg). Centrale vraag is hoe ‘Europees’ de cultuur van de lidstaten is. Hebben lidstaten het gevoel dat cultuur die binnen hun landsgrenzen is gemaakt bijdraagt aan wat we Europees noemen? Hoeveel speelruimte hebben Europese cultuur politici eigenlijk?
Nacht van de Europese Literatuur

Woensdag 16 mei 2012, 19.30 – 23.00 uur, OBA, Amsterdam
Toegang: € 10,00 / OBA-pas, stadspas of lid deelnemende instituten: € 5,00, reserveren www.oba.nl/agenda of T 020 523 09 00.

De Nacht van de Europese literatuur in Amsterdam maakt deel uit van een aantal bijeenkomsten in verschillende Europese hoofdsteden op 16 mei 2012 om het woord te geven aan een tiental auteurs van het nieuwe Europa.

Tijdens vier gesprekken zullen Europese auteurs discussiëren in het Engels onder leiding van Margot Dijkgraaf, literair criticus NRC Handelsblad, auteur, directeur Academisch-cultureel Centrum SPUI25 in Amsterdam.

Tussen de gesprekken door is er een muzikale reis door Europa, verzorgd door Tjerk Ridder en Matthijs Spek van de groep Trekhaak Gezocht! De manifestatie wordt georganiseerd door EUNIC Netherlands, in samenwerking met de OBA.

Met deelname van John Burnside Groot-Britanië, Mircea Cărtărescu Roemenie, György Dragomán Hongarije, Lilian Faschinger Oostenrijk, Joke Hermsen Nederland, Jean Mattern Frankrijk, Janne Teller Denemarken, Stephan Thome Duitsland, Tomáš Zmeškal Tsjechië.


Filmprogramma

EUNIC Curriculum Vitae: verfilmde schrijversportretten

17 tot 23 maart in het Filmhuis in Den Haag
24 tot en met 26 maart in het Ketelhuis, Amsterdam 


Thema van de Boekenweek 2011 (16 t/m 26 maart) is Curriculum Vitae - geschreven portretten. In dit kader presenteert
EUNIC een reeks films die de levensverhalen van verschillende schrijvers vertellen. Alle films zijn Engels ondertiteld.

Met vertoningen van:
Citizen Havel is Rolling Barrels (Jan Novák, 2009, Tsjechië, 72 min.), over Václav Havel
Appelfeld’s table
The lifetime journey of Frederic Morton
Pasolini prossimo nostro
(Giuseppe Bertolucci, 2006, Italië, 58 min.), over
Pier Paolo Pasolini
Cet amour-là (Josée Dayan, 2001, Frankrijk, 100 min.), over Marguerite Duras
Un bulgãre de humã (Nicolae Margineanu, 1989, Roemenië, 90 min.)
Die Unberührbare (Oskar Roehler, 2000, Duitsland, 110 min.), over
Gisela Elsner
Libertas (Veljko Bulajić, 2006, Kroatië, 130 min.), over Marin Drzic
Az emigráns (István Dárdai en Györgyi Szalai, 2007, Hongarije, 107 min.), over Sándor Márai
Pasolini prossimo nostro (Giuseppe Bertolucci, 2006, Italië, 58 min.), over Pier Paolo Pasolini
Durch die Welt nach Hause. Die Lebensreise des Frederic Morton (Andrea Ackert, 2009, Oostenrijk, 58 min.)
Iris (Richard Eyre, 2001, Engeland, 87 min.), over
Iris Murdoch


weqw Changing Europe, Changing Arts
De Nederlandse afdeling van EUNIC organiseert ieder jaar een reeks debatten rond een actueel thema dat leeft in veel Europese landen. In 2010 was dat de invloed van de veranderende samenleving op de kunsten en in 2009 stonden een aantal zgn. creative cities centraal. Na afloop van iedere reeks verschijnt een publicatie met verslagen van de bijeenkomsten en aanvullende beschouwingen.

Changing Europe, Changing Arts
Vier bijeenkomsten met zeer uiteenlopende presentaties van organisaties die de balans zoeken tussen artistieke uitdagingen en het bereiken van een divers publiek. Met bijdragen van laBOMBA (Boekarest), Van Abbemuseum (Eindhoven), Ballhaus Naunynstraße (Berlijn), Brunnenpassage (Wenen), Compagnie Retouramont (Parijs), Arnolfini Contemporary Art Centre (Bristol), Krétakör (Boedapest), Contemporary Art Centre (Vilnius) en Ma'aleh School for Television, Film and the Arts (Jeruzalem).

Download de Publicatie Changing Europe, Changing Arts (Engels, pdf, 1,3 Mb)weqw Nacht van de Europese Literatuur

Woensdag 11 mei 2011 – van 19.00 tot 22.30 uur
Openbare Bibliotheek Amsterdam / Oosterdokskade 143 Amsterdam

De Nacht van de Europese literatuur in Amsterdam is onderdeel van een aantal bijeenkomsten in verschillende Europese hoofdsteden op 11 mei 2011 om het woord te geven aan auteurs van het nieuwe Europa. Tijdens twee rondetafelgesprekken discussiëren Europese auteurs  onder leiding van Frans Timmermans en Margot Dijkgraaf.
De manifestatie wordt georganiseerd door de vereniging van Europese culturele instituten in Nederland EUNIC.
Met deelname van:
Ingo Schulze (Duitsland), György Konrád (Hongarije), Maureen Freely (Groot-Brittannië), Vicente Molina Foix (Spanje), Nelleke Noordervliet (Nederland), Stéphane Audeguy (Frankrijk), Gabriela Adamesteanu (Roemenië)
Tarief: € 5,-
Toegangskaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek kunt u online kopen, op www.oba.nl/agenda.
Daarnaast kunt u uw toegangskaarten aan de receptiebalie op de begane grond kopen. Tot slot kunt u telefonisch kaarten reserveren, via 020 523 09 00.
Let op! Wanneer u uw toegangskaarten niet online koopt, en dus aan de balie moet betalen, kunt u bij de OBA niet met contact geld betalen. Zorg dus dat u een pinpas bij u heeft, om af te kunnen rekenen. Gereserveerde kaarten dienen uiterlijk 60 minuten voor aanvang van de voorstelling afgehaald te worden.
In samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam en EUNIC / www.oba.nl / www.eunic.eu


weqw Historical Film Week
23-27 Augustus 2010, De Doelenzaal, Singel 425, Amsterdam (ingang University Library).
Om het 21ste International Congress of Historical Sciences (Amsterdam, 22-28 Augustus 2010) te markeren organiseren EUNIC Netherlands en de Vereniging Geschiedenis, Beeld en Geluid een historisch film festival. Oude films uit tien Europese landen worden vertoond.


Toegang is gratis, aanmelden verplicht via hollandhistoryhouse@innl.nl
Meer informatie: Csilla Tordai 06 212 745 42/ David Barnouw 06 542 761 35.


 weqw Publicatie: Identifying with Europe
SICA, EUNIC en Boekman brachten in 2006 en 2007 een aantal denkers en filosofen samen om te bespreken welke inspiratie het denken over een culturele Europese canon oplevert voor de politiek. Dit leverde de studie Identifying with Europe. Reflections on a Historical and Cultural Canon for Europe op, dat artikelen bevat die het canon-denken verder exploreert met als doel de bindende elementen van de Europese politiek en cultuur een nieuw perspectief te bieden. Tijdens het debat over transnationale geschiedenis op 11 december ontvangen minister Plasterk, Jack Lang en Annette Schavan de eerste exemplaren van Identifying with Europe. Reflections on a Historical and Cultural Canon for Europe. De publicatie is uitgegeven door Boekmanstudies, EUNIC Netherlands en SICA, de redactie was in handen van Ineke van Hamersveld van de Boekmanstichting en Arthur Sonnen van EUNIC/ SICA.


weqw Publicatie EUNIC Creative Cities
Op donderdag 20 november overhandigde Arthur Sonnen namens EUNIC het boekje EUNIC’s Creative Cities aan Sheamus Cassidy van de Europese Commissie tijdens de EUREKA!-dag in Amsterdam. Het boekje bevat de verslagen van de lezingen die tien Europese steden afgelopen jaar gaven tijdens een bijeenkomstenreeks over de Europese creatieve steden Linz, Wroclaw, Turijn, Pecs, Leipzig, Almere, Glasgow, Marseille, Vilnius en Sevilla. De digitale versie van het boekje kunt u hier downloaden (pdf 2,1 Mb).


weqw EMAJ Seminar 2009
EUNIC was medeorganisator van EMAJ (Euro-Mediterranean Academy for Young Journalists Amsterdam). EMAJ is een tiendaagse training over journalistiek en interculturele dialoog. Door middel van actief debat over actuele onderwerpen, lezingen van experts en praktijkopdrachten worden deelnemers uitgerust om bij te dragen aan de interculturele dialoog. Dit jaar concentreerde het seminar zich op het onderwerp wereldwijde migratie. Hier leest u een kort verslag van EMAJ 2009 (Engels). Lees meer op het  onderdeel EMAJ op de website van het Goethe Institut.weqw Festival 1989+20
Met een serie tentoonstellingen en debatten werd tijdens het festival 1989+20 teruggeblikt op de val van het IJzeren Gordijn en de gebeurtenissen sindsdien, maar daarnaast kreeg ook de toekomst van een verenigd Europa een plaats. Lees hier een kort verslag van het festival.


weqw Lezingenreeks Creative Cities
De tien EUNIC leden presenteerden in de periode mei t/m september 2009 in een lezingenserie elk een creatieve stad. Onder leiding van Neil Wallace (deputy director of Festivals Glasgow, Europese Culturele Hoofdstad 1990) werd aan de steden Linz, Wroclaw, Turijn, Pecs, Leipzig, Almere, Glasgow, Marseille, Vilnius en Sevilla de vraag gesteld: ‘Wat maakt een stad tot een creatieve stad’? De resultaten van de lezingen werden gezamenlijk gepresenteerd op de conferentie Enjoy Creativity and Innovation in Maastricht op 16 oktober 2009 en verschenen tevens in de publicatie EUNIC’s Creative Cities.


weqw Europees Talenfeest scholen
Verschillende EUNICleden organiseerden samen een Europees talenfeest voor Nederlandse leerlingen van elf tot dertien jaar Op 25 september 2009 konden de leerlingen spelenderwijs kennis maken met vier van de acht aangeboden talen. Meer informatie over dit evenement leest u in dit pdf-document.


weqw EUNIC en DOKU-Arts
 EUNIC is dit jaar medeproducent van DOKU-Arts, het internationale festival voor films over kunst. Lees meer over dit festival dat plaatsvindt van 11 t/m 14 juni in het Filmmuseum, Amsterdam.


weqw Writing Europe II
Writing Europe II was de titel van een serie lezingen die binnen het programma Amsterdam Wereldboekenstad viel. In acht avonden gaf Writing Europe II een overzicht van de vele gezichten van het thema ballingschap in de literatuur.


weqw Opening expositie
EUNIC Netherlands organiseerde in samenwerking met de Britse en Hongaarse ambassades, het Goethe Instituut en de British Council, een expositie met kunstwerken van Jane Walker (vrouw van de Britse ambassadeur) en István Gyebnár, (plv. hoofd van de Hongaarse ambassade). Onder de gasten bij de opening waren de Britse, Duitse, Hongaarse en Litouwse ambassadeurs. Terwijl Lyn Parker (Britse ambassadeur) en Thomas Läufer (Duitse ambassadeur), Ravel’s Ma mère l’oye ten gehore brachten, genoot het publiek van Hongaarse wijn en pogacsa (kaas specialiteit).


weqw EJID project: Alter Ego
In 2008 nam EUNIC Netherlands deel aan het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog (EJID) met het project Alter Ego. In 22 landen werden jongeren vanaf 14 tot en met 18 jaar uitgenodigd om met iemand uit een andere cultuur een portret van elkaar te maken. De portretten werden beoordeeld door een internationale jury, waarna er per land één duo werd uitgekozen als winnaar. Een reizende tentoonstelling van winnende portretten trok door heel Europa. Lees meer op Alter Ego.


 
 
dggg
 
 

Met de klok mee: Ayşe Kulin, Ricardo Menéndez Salmón, Antoine Wauters, Peter Terrin

Nacht van de Europese literatuur 2014

Meer licht: Negen Europese schrijvers over Goethes laatste woorden  

14 mei 2014, 20.30 uur in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Amsterdam. Voertaal: Engels. Gespreksleiding Margot Dijkgraaf en Jeroen van Kan. 
Meer informatie onder projecten.  

 

Laurent Binet

Nacht van de Europese literatuur

De smalle grens tussen vreugde en verdriet bewandeld door twaalf auteurs.
14 mei 2013, 20.00 uur in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Amsterdam. Voertaal: Engels. Gespreksleiding Margot Dijkgraaf. (Foto: auteur Laurent Binet, Frankrijk)
Meer informatie onder projecten. 
 

Arthur Sonnen

Arthur Sonnen krijgt eervolle onderscheiding
20 november 2012

‘Geachte heer Ambassadeur, chère Isabelle Mallez, familie, vrienden en andere aanwezigen. Toen Isabelle mij op 26 juni vroeg om met spoed naar het Institut Français te komen had ik geen idee wat me te wachten stond. Van mijn verbazing bekomen nam ik, als een ware Chevalier, mijn hoed af bij deze grote eer en zei ik: “jammer dat mijn vader dit niet meer meemaakt”, want daarmee is het allemaal begonnen, die liefde voor Frankrijk.’ Met deze woorden nam Arthur Sonnen, werkzaam bij SICA en secretaris voor EUNIC Netherlands zijn onderscheiding als Chevalier dans l’orde des Arts et des Lettres in ontvangst. Sonnen ontving de onderscheiding van de Franse ambassadeur in Nederland voor zijn werk voor EUNIC en zijn rol bij de introductie in Nederland van belangrijke ontwikkelingen op toneelgebied uit Frankrijk, waaronder Théâtre du Soleil en Ariane Mnouchkine, Jean Pierre
Vincent, Gildas Bourdet, Didier Flamand en Gilles Aillaud. Lees zijn dankwoord hier (NL en FR) of neem contact op met Arthur via e-mail.

 

 

The Shadow of Heaven

Mijmer mee door Europa: The Shadow of Heaven

Serie documentaires over de Europese kunstenaars rondom de eeuwwende. Eerste vertoningen 29 november, 18 december 2012 en 24 januari 2013. Lees meer op deze site onder 'Projecten'. Alle films zijn Engels ondertiteld.

 

More Europe

More Europe
More Europe is een cultureel maatschappelijk initiatief dat de rol van cultuur in het internationaal beleid van de EU op duurzame wijze wil verankeren. Het roept EU instellingen, lidstaten en het maatschappelijk middenveld op samen te werken om hun visie, middelen en activiteiten gezamenlijk in te zetten en te coördineren. EUNIC is mede organisator van debatten binnen deze campagne.
More Europe debatten in 2012: Berlijn (2 mei), Parijs (23 mei), Amsterdam (19 september), Warsaw (oktober), Brussel (december). Ieder debat richt zich op een specifiek thema binnen de externe culturele betrekkingen van de EU.
Voor meer informatie over More Europe, zie
www.moreeurope.org, voor updates over het programma, sprekers, ambassadeurs, en verdere informatie over dit debat.

 
 
   
 
   
  Website ontwerp gebaseerd op sjabloon Jonathan Brennan
Afbeelding ‘Kruisbestuiving’ fotografie: tapis plein vzw - Mich Van Den Berghe & Jan Matthys, 2006